Det var den blott 24-årige kungen Gustav II Adolf som ville att en stad skulle byggas på just det här stället, och så blev det. Staden konstruerades som en fästning omgärdad av både mur och vallgrav, placeringen var strategisk framför allt för sjöfarten. Staden blev som ett fort vid Göta älvs mynning för att bli ointaglig vid eventuella fientliga angrepp.
Göteborgs stadsvapen. |
På senare år har jag haft lyckan att besöka staden och stora bokmässan flera gånger, både som vanlig bokläsare, författare och journalist. Kul varje gång! Räkmacka hör till besöket, jag har också lyckats peta i mig ganska många ostron när Svenska Akademin bjudit på plockmat. En gång var det Sara Danius som stod och tog i hand och hälsade välkommen, men jag var ärligt talat mer intresserad av att äta. Hade inte insett hennes storhet redan då, kunde förstås inte ana vilken roll hon skulle komma att spela i svenskt kulturliv.
Tårtbuffé a la Götet. |
Hos Steinbrenner & Nyberg kan man också köpa deras eget knäckebröd, delikat även det. En souvenir man gärna tar hem när det är dags att återvända till östkusten.
Det går naturligtvis också att räkna upp en rad trevliga krogar med god mat, men jag inga färska tips att komma med. Restauranger tenderar ju att byta både ägare, kockar och meny emellanåt. Då blir lätt intryck från förr helt otidsenliga.
Nu har jag nämligen inte varit i Göteborg på nästan tre år. Det vore verkligen dags för ett nytt besök hos denna pigga 400-åring.
Vi får väl se när det kan tänkas bli av. Får väl nöja mig med andra räksmörgåsar tills vidare.
Tills dess: stort grattis Göteborg!
Mycket att se och uppleva i Göteborg! För alla, i alla åldrar. Väggmålning inne på Svenska Mässan. |