tisdag, mars 30, 2021

Bäst för barn i bokhyllan – och årets Alma-pris

Tisdag och triodags. Nu vill Ugglan att vi ska lyfta fram tre barnboksfavoriter, bland annat för att det är Internationella barnboksdagen i veckan (den 2 april).

Barnböcker ligger mig varmt om hjärtat. Jag har fortsatt läsa sådana som vuxen, både innan och efter att jag fick egna barn. Så många härliga stunder vi hade när de var små och vi läste och pekade, pekade och läste, lekte med röster och funderade kring innehållet i berättelserna! Långt senare var det en höjdare att träffa glada barn som läst och störtgillat den barnbok jag själv kom ut med (Dela lika, 2014). 

Det finns otroligt mycket bra barnböcker och ofta är de faktiskt svenska så jag kör en helsvensk trio i dag, alla tre superba som högläsning, det vet jag av egen erfarenhet. Skulle tro att de funkar för väldigt många fler!

"Festen i Hulabo" skrev Britt G Hallqvist, mest känd för sina psalmer. Men här är det en ljuvlig skröna på rim och på skånska (i alla fall när jag läser den), om bonden Jöns och alla hans djur. Den stora frågan är: blir det nån tårta tro? Ja, jag är ju ingen spoilare, så jag avslöjar inte det.

"Loranga, Masarin och Dartanjang" är också sprängfylld av humor, av Barbro Lindgrens underfundiga sort. Finns som ljudbok i fantastisk inläsning av Toivo Pawlo och har getts som barnteater ibland, inför storskrattande publik. Historien är lika kul i alla varianter!

"Historien om det röda äpplet" är vid det här laget en klassiker signerad Jan Lööf. Fantastiska bilder på allt som händer och en bok man inte tröttnar på, ens som vuxen! Den fick Expressens barnbokspris Heffaklumpen när den var ny, och det var den sannerligen värd. Kanske, ja troligen är detta den barnbok jag gett bort i present flest gånger.

UPPDATERING: 

Vet inte om Ugglan visste om att hennes barnbokstema skulle sammanfalla med den dag då årets Alma-pris, priset till Astrid Lindgrens minne, också skulle kungöras. Men nu är det klart: Jean-Claude Mourlevat från Frankrike får äran denna gång.
262 författare och illustratörer från 69 länder kandiderade till priset, som med sin prissumma på fem miljoner svenska kronor är den största utmärkelsen i barnboksvärlden. 

För mig är Mourlevat
fullständigt okänd. Hans senaste bok, "Jefferson", verkar handla om igelkotten som ska gå till frisören men finner denne liggande död på golvet i frisersalongen, vilket leder till att igelkotten misstänks för mord. Dock verkar varken den eller några andra av pristagarens böcker finnas på svenska, undrar verkligen om det kan stämma? Jo minsann, så är det. Fast han finns på ett tjugotal språk ändå. Men svenska förlag har alltså missat honom totalt ... det lär väl bli ändring på det nu.        

Copyright Klimakteriehäxan

31 kommentarer:

  1. Jag tror inte jag läste en enda Jan Lööf när jag var liten. Trots att jag definitivt är i rätt generation för det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man läser honom med behållning även som vuxen!

      Radera
  2. Sagan om det röda äpplet har jag absolut läst för barnen. Kanske att min mamma köpte den så att den finns i hennes hus.

    SvaraRadera
  3. Måste erkänna att jag alltid haft svårt för Jan Lööf och Loranga-böckerna - även om jag gillar typ allt annat som Barbro Lindgren skrivit. 'Festen i Hulabo' ser ju vansinnigt söt ut. Jag kände inte heller till Mourlevat, får ta och kolla upp honom. Jag är ganska säker på att Ugglan hade koll på att ALMA-priset delas ut idag - det hade däremot inte jag, så tack för info!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen så där är det ju, inte minst med humor!
      Kanske en intressant Alma-pristagare. Han skriver tydligen både för barn och vuxna.

      Radera
  4. barnbarnet läser franska, kanske ta originalet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra språkträning. Att läsa en text på originalspråk är alltid värdefullt.

      Radera
  5. Den enda jag känner igen är Sagan om det röda äpplet. Jag tror jag har läst den men minns inget från den. De andra böckerna gör mig nyfiken. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hulabo har aldrig fått nån vidare uppmärksamhet tror jag. Vi och våra barn hade jätteroligt med den!

      Radera
  6. Jefferson låter ju väldigt intressant!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja en barndeckare!!! Och på franska ... (nåja man skulle ju kunna ta den engelska versionen)

      Radera
  7. Det var ett sammanträffande det! Almapriset denna tisdag.
    Loranga, Masarin och Dartanjang är underbar. Sagan om det röda äpplet läste jag för mina barn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite trist att pristagaren inte finns på svenska kan jag tycka.

      Radera
  8. Loranga, Masarin och Dartanjang finns som film också, barnen gillade att se den. Flera gånger...
    Sagan om det röda äpplet är en av mina favoriter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Filmen har jag missat! Fina favoriter.

      Radera
  9. Barnböcker är jag förtjust i och de tre första är jag väl bekant med. Däremot den sista boken och dess författare var hel "ny" för mig. Instämmer helt med att jag också tycker att pristagaren borde vara översatt till svenska

    SvaraRadera
    Svar
    1. Barnböcker är viktig litteratur, så är det bara! Vi får väl se hur snabbt man får ut fransmannen på svenska. Förmodligen innan själva prisutdelningen.

      Radera
  10. Jan Lööf så fina böcker eller serier. De andra var jag inte så bekant med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan Lööf har gjort så mycket fint! Hans bilder innehåller så härliga detaljer.

      Radera
  11. Jag visste faktiskt att ALMA-priset skulle tillkännages idag, men lyckades ändå på något vis missa kopplingen till dagens ämne i tisdagstrion. Så kan det gå. Hade inte heller hört talas om vinnaren, men ser fram emot att läsa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen skada skedd, väl!? Vi får väl leta upp igelkotten så småningom, låter ju rätt kul.

      Radera
  12. tre klassiker du valt. väldigt konstigt att ALMA - pristagaren är översatt till så många språk men inte svenska

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja och då blir det ju ännu lustigare att den svenska juryn fatstnat för honom ... men, men, han är kankse väldigt värd priset. Får vi tro.

      Radera
  13. Barnböcker är jag av förklarliga skäl dålig på. Men Enid Blytons böcker och Harry Potter-serien har såklart inte gått mig förbi.
    Mourlevats "igelkottsdeckare" skulle nog också vara helt i min smak - tror jag i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du glömt vad du själv läste som barn? Ja Blyton fanns ju, förstås, fem-böckerna slukade åtminstone jag.

      Radera
  14. Har bara läst Sagan om det röda äpplet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det är en pärla, håll med om det!

      Radera
  15. Okända böcker för mig! Tack för tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Passa på och läs högt för några barn om du har chansen! Det blir extra roligt då!

      Radera