måndag, augusti 25, 2008

Stå still – stå staty!

Tidningen Amelia har upptäckt något som vi andra uppenbarligen inte har tänkt på.
Det handlar om den otroligt sneda fördelningen mellan män och kvinnor som hedras med en staty i det offentliga rummet.

I 20 kommuner har man kollat och resultatet är entydigt: 9 av 10 statyer föreställer män.
Vilket naturligtvis är helt uppåt väggarna, om man betänker hur många fenomenala fruntimmer som skrivit historia, var och en på sitt sätt och i sin bransch. Margareta Krook med sin blankgnuggade näsa vid Dramaten i Stockholm är ett av få undantag som bekräftar regeln.

Nu manar Amelia sina läsare – och alla andra – till uppror, och som synligt bevis på den irritation den här saken väcker uppmanas vi göra halsband av rosa kulor och hänga dem om halsen på gubbar som Karl XII, Linné och andra herrar (personligen tycker jag att Evert Taube i Gamla Stan och gubben i gatan vid Nybroplan, se bild ovan, kan slippa ...)

Redan har ett antal upproriska med en ledig stund att förfoga över snott ihop några halsband, hängt upp dem, tagit bild på detta och lagt in sin bild på tidningens hemsida.
Här finns desssutom kandidater att rösta på, av vitt olika slag: Anna Lindh har redan fått många röster, men man kan också klicka för Monica Zetterlund, Barbro Alving, Fadime Sahindal och Elsa Andersson för att ta några exempel.

Personligen har jag en teori som eventuellt kan förklara varför så få damer har avbildats av stenhuggare och bronsgjutare.
Det är ju väl känt att vi tjejer flänger en hel del, mellan mataffären och dagis, jobbet och gymmet, köket och tvättstugan, springer till bussen och dessemellan motionerar med dammsugare och golvmopp.
Vi står helt enkelt inte still tillräckligt länge för att hinna bli avbildade på det där klassiska, tidsödande sättet!
Men kanske blir det ändring på det nu. Stå still och stå staty!

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

  1. Ja, antingen beror på det vår rörlighet - eller på att vi inte vill ha samma kläder på oss i årtionden...

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att statyn på Margareta Krook är jättefin och så gillar jag Astrid i Tegnérlunden. Fram med fler kvinnor, helt klart!

    SvaraRadera
  3. Massa nakna kvinnor tycker jag ser överallt, här i Göteborg tänker jag också på Sjömanshustrun, Johanna-statyn, Karin Boye utanför Stadsbiblioteket, Modern i Landala... kommer inte på några gubbar.
    Margaretha Krook har jag sett i huvudstaden, kände först inte igen henne.

    SvaraRadera
  4. Anonym3:34 em

    Så obeskrivligt dumt...

    Sveriges statschefer har med få undantag varit kungar=män. Dessa - "gubbar som Karl XII" - har ofta fått stå staty.

    Nu har Amelia (och Klimakteriehäxan) "upptäckt" den "otroligt sneda fördelningen mellan män och kvinnor som hedras med en staty i det offentliga rummet".

    Kommer Amelias nästa steg att bli "upptäckten" av den "otroligt sneda fördelningen mellan män och kvinnor" i historieböckerna, när Sveriges statschefer beskrivs?

    Kanske dags att kräva en mer fritt fabulerande historia med lika många kvinnliga som manliga statschefer?

    MVH, Karin

    SvaraRadera
  5. Jag gillar Bloggblads förklaring om kläderna...
    Tror faktiskt att man ska uppfatta Amelias statyuppror som jag tror att det är menat att ses: med ett leende och med en glimt i ögonvrån! Självklart går det att logiskt och historiskt förklara den manliga dominansen - fast lika självklart kan jag tycka att damerna på Amelias kandidatlista mycket väl skulle kunna hedras med ett minnesmärke - samt med det där leendet och den där glimten i ögonvrån som vi alla mår så bra av.

    SvaraRadera