”En ros är en ros är en ros” heter det.
Det synsättet är inte längre applicerbart på stearinljus. Då kan man snarare få ta till något i stil med ”Ett ljus är en ros är en tomte” – eller en groda, en frukt, en gran, en snart sagt vad som helst.
Förr i världen stöpte folk sina ljus hemma i köket, en tidsödande process när ljusvekarna skulle knytas på pinnar för att sedan doppas, i exakt lagom fart, i den flytande ljusmassan. Sakta men säkert tjocknar ljusen, den som prövat håller säkert med mig: det är en kul syssla som doftar jul.
Resultatet blev oftast raka vita ljus, ibland grenade, om någon hade orken till lite extra insats.
Sedan hände någonting. Någonstans måste någon ha kommit på, att stearin är så formbart att man skulle kunna göra helt andra figurer och ändå kalla dem för ljus.
I dag kan vilken liten presentbutikspryl som helst visa sig vara ett ljus med en liten utstickande veke på toppen, bara att tända på och njuta av skenet.
Men lite konstigt blir resultatet ofta, håll med om det. Själv slängde jag just en knallgrön groda som fått ett djupt magsår på mitten – där veken satt, alltså. Två små snötyngda stearingranar har jag också fått i present men aldrig nänts tända. Och kommer ni ihåg hyllan över öppna spisen i Piff och Puff-avsnittet i Disneys julaftonspotpurri? Där står de med låga på mössan, de små tomtarna. Hur det ser ut när elden ätit sig ner och gjort dem huvudlösa, det får vi aldrig se – men stearintomtar säljs varenda jul, och så vitt jag förstår köps de också. Snudd på huvudlöst, det med!
Jag har sett ljus formade som hjärtan, som blommor, som hus, som hundar, som jordgubbar.
Fotbollsljus var en souvenir vid EM i somras – möjligen det enda ljus vissa lag kunde skymta under turneringen, men ändå …
Säkert är vi fler, vi som fått de där fantasifullt utformade ljusen som ligger i en låda. Men när det är dags att höja mysfaktorn med hjälp av små flämtande lågor blir det ändå de gamla vanliga kronljusen som kommer fram, i kombination med block- och värmeljus. Alla lika raka, faktiskt.
Vi ser på dem när de lyser så stämningsfullt. Och så mumlar vi, så gott som ohörbart:
”Ett ljus är ett ljus är ett ljus”.
Copyright Klimakteriehäxan
torsdag, december 11, 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
De där tillgjorda ljusen brukar dessutom rinna och färga av sig, jag håller mig till vita - om det olyckas slipper jag i alla fall färgen.
SvaraRaderaOch jag törs nästan inte låta de fina brinna... Har lärt mej nu på vår litteraturkurs, att ljus var dyrt, man satt inte och läste på kvällarna.
SvaraRaderavisst finns det märkliga ljus...och håller med om att vissa brinner dåligt eller gör att figuren ser konstig ut....själv köper jag gärna lite annorlunda ljus..gärna grodor. en del av dem står där och ser mysiga ut...men om det är bra form på dom så tänder jag dem så det blir ett hål...lagom för ett värmeljus. Sedan släcker jag det och trycker ner värmeljuset i hålet...på så sätt kan jag tända ljuset varje dag om jag vill...jag bara byter ljuskopp...har ett med grodor som klättrar på en bambugren eller nåt...det har jag haft i 10 år nu...lika fint som när det var nytt. Men jag tänder det säkert 1 gång i veckan....ibland mer.
SvaraRaderaDessutom säljer jag ljus så vanliga kvalitetsljus har jag i mängder:-)
Ha det gott/Irre
100% stearin är den enda som funkar bra, men Irre har ju ett fantastiskt förslag - det ska jag använda. Tack för tipset! Där jag bor finns det fina ljus, men tyvärr ibland med hög drippfaktor vilket förstör + irriterar.
SvaraRaderaKulsprutan
Jag har fått flera konstiga geléljus i glas av mina elever. När man har eldat upp det så blir själva vin eller snapsglaset kvar.
SvaraRaderaJag föredrar 100% stearin och gärna kronljus och blockljus. Värmeljus i lyktor också förstås.
Irres knep har jag använt, mest av artighet... den där grodan med "magsåret" t ex fick förlängd brinntid med hjälp av värmeljus, så visst funkar det! Får väl försöka elda lite andra konstljus också nu i mörka tider. Men ett halvt nedbrunnet äpple, hur fint är det egentligen? jag bara frågar! :-S
SvaraRaderaIrres knep har jag använt, mest av artighet... den där grodan med "magsåret" t ex fick förlängd brinntid med hjälp av värmeljus, så visst funkar det! Får väl försöka elda lite andra konstljus också nu i mörka tider. Men ett halvt nedbrunnet äpple, hur fint är det egentligen? jag bara frågar! :-S
SvaraRadera