söndag, oktober 18, 2015

Prisvärda som blir utan pris ...

Vem ska få Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne år 2016? Kandidaterna presenterades i veckan. De är inte mindre än 215, från 59 länder. Ett tiotal kommer från Sverige den här gången. Ska juryn våga ge en svensk författare Alma-priset, igen? Barbro Lindgren fick det 2014. Nej, det kommer inte att hända!

Alltså är det synd om de nominerade från Sverige, för nu lär det ta några år innan en svensk får äran igen. Men en sak är säker: Astrid Lindgren har fler kollegor från sitt hemland som kvalar in väldigt väl i kretsen av förtjänta författare med sikte på den unga publiken. Där finns Lennart Hellsing, 96, som skrivit barnböcker i över 60 år. Ulf Stark är också en produktiv herre: ”Kan du vissla Johanna?” och ”Shejken i Stureby” glömmer vi inte.

Där finns också paret Tidholm som skriver (Thomas) och ritar och skriver (Anna-Clara) på ett sätt som, när karriären började 1970, verkade nytt, besläktat med poesi och lite trevlig galenskap, som i ”Åke-boken”. Jättebra!

Bland illustratörer kandiderar Ilon Wikland, som ju samarbetat med självaste Astrid i en rad produktioner. Där finns också Eva Eriksson, som ritat bilder åt en massa olika skribenter: Barbro Lindgren, Margareta Strömstedt, Ulf Nilsson, men som också gjorde ett outplånligt intryck med sin helt egna ”Bella och Gustav” som jag en period kunde utantill, efter all högläsning …

Att Monika Zak också är nominerad är kul. Hon är inte någon ”typisk” barnboksförfattare, men en engagerad skribent som bland annat förlagt handlingen i ett antal av sina böcker till Latinamerika. ”Pumans dotter” är en av dem, en läsvärd. Om Guatemala.

Den penningpåse som Alma-pristagaren får innehåller inte mindre än fem miljoner kronor, världens största pris till litteratur för barn och unga. Det borde betyda att statusen för den sortens författarskap höjs, men dit verkar vi ännu inte ha kommit. Kanske krävs det ett ”riktigt” Nobelpris till en barnboksförfattare för det. När händer det? Och hur ofta händer det att en "fin" vuxenförfattare hedrar barnböckerna, som kanske är den allra viktigaste sortens texter, den som banar väg för all annan litteratur?

En likhet verkar i alla fall finnas mellan Svenska Akademien och Alma-juryn: man gör geografiska avvägningar innan man bestämmer pristagare. Priset 2016 blir det fjortonde i ordningen. Det har hittills landat i bl a USA, Venezuela, Australien, Brasilien, Österrike, Japan och alltså också i Sverige. I fjol i Afrika, den kontinent som fått vänta längst. Och nu? I slutet av mars får vi veta.

Listan över de nominerade kan i alla fall tjäna som en tipslista för bra läsning med och för barn och barnbarn. Det är ju snart jul! Och glöm inte att (lite barnsliga men väldigt kloka) vuxna också gillar barnböcker!

Copyright Klimakteriehäxan

PS I morgon tisdag 19 oktober tillkännages vilka författare som nominerats till årets August-priser. I kategorin för barnböcker blir det sex kandidater.

4 kommentarer:

  1. Barnböckerna blir bättre och bättre (1970-tal var botten).

    SvaraRadera
  2. Som barn läste jag alla barnböcker som fanns på den smala barnbokshyllan på bibblan. Sen läste jag inga förrän jag var klasslärare på mellanstadiet, då upptäckte jag en helt ny värld: barnboksvärlden. Fast det var mer än tjugo år innan jag ens tänkte tanken att skriva någon själv...

    SvaraRadera
  3. Förresten, min barnbok som inte såldes till så många bokhandlare därför att jag inte var känd, den slukar barnbarnet just nu och enligt henne är den bara såååå bra.
    Din Dela lika läste hon på Gran Canaria för nån månad sen, också jättebra. (Hon är inte den som spontant läser böcker, utan måste få lite draghjälp för att komma igång, men sen fastnar hon.)

    Delat pris? Kunde vi väl stå ut med?

    Barnböcker blir bara recenserade om det är en kändis som skrivit. Annars kan de vara hur bra som helst, men förbigås med tystnad.

    SvaraRadera
  4. Bloggblad - du har nog rätt om det där med recensionerna, tyvärr. Popstjärna, skådespelare, lekledare i teve ... då märks även den totalt omärkvärdiga boken! Nu ska det i a f bli intressant att se August-nomineringarna!

    SvaraRadera