Möjligen kan det bli en och annan bok också. För nu har man nämligen bestämt att det inte bara är ett höstlov, det är ett läslov samtidigt. Tid för läsning som inte nödvändigtvis innebär kunskapsinhämtning, även om all läsning i förlängningen betyder åtminstone ökad allmänbildning och sannolikt också ett rikare språk.
Ibland har jag varit inbjuden att prata om massmedier i skolklasser, och då brukar jag med emfas säga att man aldrig har läst en bok förgäves, oavsett vilken typ av litteratur man valt: klassiker, serier, deckare, saga. Egentligen tror jag att samma grundprincip gäller också för väldigt vuxna människor, ja varför inte rent av för statsråd?
Nu visar det sig nämligen att regeringen går i bräschen för böcker inför läslovet. Ministrarna har ombetts att avslöja sina läsvanor och det har de också gjort. Alla utom en (23 av 24) svarade när SVT:s kulturredaktion ställde tre frågor:
1. Vad läser du nu?
2. Vem är din favoritförfattare?3. Vilken barn- eller ungdomsbok skulle du vilja rekommendera inför läslovet?
Och vad avslöjar svaren? Ja inga stora överraskningar. Dock verkar våra statsråd synnerligen oberörda av den internationella trend som brukar kallas "nordic crime". Några har fallit för en annan storsäljare som "alla" läser: Elena Ferrante. Glädjande nog pekar åtminstone tre på den fantastiska Chimamanda Ngozi Adichie. Men bara en tipsar om att barn kan läsa Astrid Lindgren, ingen hälsar den yngre generationen att vi också har exempelvis Jan Lööf och Barbro Lindgren på hemmaplan, så att säga.
Kulturministern uppger klädsamt att hon läser Nobel-pristagaren Bob Dylan. Tre dristar sig till att rekommendera Harry Potter, en slår – en aning överraskande – till med Kulla-Gulla. Sedan kan jag inte låta bli att undra hur man ska tolka att miljöministerns favoritförfattare är Liv Strömquist, kaxig serieskapare och feminist från Skåne.
Och vill du kolla hela listan över regeringsmedlemmarnas läsning finner du den här!
En minister svarade inte på enkäten: finansminister Magdalena Andersson. Kanske har hon nog med rikets kassabok, förmodligen en sorts pageturner som kan hålla folk vakna nätterna igenom.
Rent generellt kan man kanske konstatera att statsråden inte är överdrivet intresserade av politisk litteratur även om tillfälle ges till en stund i läsfåtöljen. Vilket känns mänskligt och begripligt, inte sant, om än en gnutta otippat?
Härligt läslov önskas ni alla!
Copyright Klimakteriehäxan
Läste igår om enkäten och politikernas svar och det förvånade mig att inga fackböcker fanns med. Förutom Magdalena Andersson såg jag att Peter Eriksson är en väldigt upptagen man som inte hade tid med annat än utredningsläsning.
SvaraRaderaVill du ha mina svar? Nej, jag väntar inte på tillåtelse utan skriver dem här:
1) "Att vara yngst är ett handikapp som går över" och "MAX-lab i förklarat ljus - från Ur-MAX till MAX IV"
2) Maj-Gull Axelsson är en av många
3) "Momo - eller kampen om tiden"
Ska se till att bli klar med din bok och sedan ska jag köpa en till för den vill jag ge i julklapp till en väninna som också jobbat i Centralamerika. :)
Jan Lööfs fina teckningar gillas av 2-åringen, Ferrante är bra!
SvaraRaderaKul Susanne att du gillar, det gör mig riktigt glad (och en ä-n-t-l-i-g-e-n solig dag ännu ljusare)! Majgull är en i sanning välformulerad kvinna, håller med!
SvaraRaderaGillar inte du också Jan Lööfs teckningar? Det gör jag fast min andra födelsedag ligger rätt långt tillbaka i tiden.
(läser bara böcker med barnbarn som jag själv gillar!)
SvaraRaderaNu är den äntligen utläst. Har många gånger skrattat eller åtminstone smålett men på slutet trillade faktiskt några tårar i stället. Vad bra att jag köpte den av dig där på den regniga Drottninggatan i augusti.
SvaraRadera