måndag, oktober 09, 2017

Med blicken riktad uppåt – HÖGT i Sigtuna

Hejsan hejsan och hjärtligt välkomna till Sigtuna, Sveriges äldsta stad!
Här i det gamla rådhuset vid torget finns ett litet museum som är öppet om man har tur. Själva rådhuset är det minsta som bevarats i landet, bara en sådan sak!

Rådhuset invigdes 1744 och användes ända till 1948. I dag fungerar det som vigsellokal och är ett byggnadsminne som ska vårdas ömt. Över ytterdörren tronar en pampig gyllene krona. Inne i stora salen står den imponerande domarstolen, klädd i läder, kvar för den högste tjänstemannan att sitta i och högt i taket (fast det är rätt lågt) en kristallkrona.

I skarven mellan tak och väggar en noggrant snidad "bård" i trä, ett verk som måste ha tagit oändligt många timmar att färdigställa. Utanför fönstret strävar växterna högt upp i luften, den där sortens blomma som jag aldrig lyckas komma ihåg vad den heter ...

Märkligast är nog ändå de där "redskapen" i järn som står i ett hörn. Det visar sig att de användes för att slås runt halsen på folk som gjort dumheter och behövde hållas i tukt och förmaning – jag begriper inte riktigt hur, men bekvämt kan det inte ha varit! "Halsjärnen användes av rättstjänare" står det när jag googlar. Så det var väl ett föga diskret sätt att få brottslingarna att hålla huvudet högt.

Detta lilla museibesök är föranlett av att Gems Weekly Photo Challenge denna vecka har HÖGT som tema.




 Copyright Klimakteriehäxan

18 kommentarer:

  1. hade inte koll att Sigtuna var Sveriges äldsta stad, gulligt med stolar för barn...

    SvaraRadera
  2. Inga barnstolar Hannele! Det är chefsstolen som är jättestor!

    SvaraRadera
  3. Många fina tolkningar av högt. Måste besöka detta lilla museum vid nästa besök i Sigtuna.

    SvaraRadera
  4. Det var ett trevligt besök att få följa med på!

    SvaraRadera
  5. Där har jag gift mig!!!

    Efter den korta vigselakten med efterföljande ris- och blombladskonfetti i håret, vandrade jag och mannen min ned mot hamnen Storgatan fram med familjen bakom oss. Vid hamnen steg vi på en båt och under 4 timmar åt vi vår bröllopsmiddag på den lilla båten, njöt av upplevelsen att stilla åka in mot Stockholm.

    För oss som varit tillsammans så länge var detta helt perfekt!

    SvaraRadera
  6. Kul, Emma! Och jag antar att ni båda gick dit frivilligt så att de gamla halsjärnen inte behövdes?! Låter som ett väldigt trevligt bröllop.

    SvaraRadera
  7. Trevligt och lärorikt besök i Sigtuna!

    SvaraRadera
  8. Väldigt många höjder du fick med! Trevligt museibesök också.
    Ingrid

    SvaraRadera
  9. Härligt att läsa att Emma gifte sig i just Sigtunas Rådhus! Själv har jag besökt vackra Sigtuna tre eller fyra gånger och minns en "dansafton" på Sigtuna Stadshotell - inte i min smak, då jag ogillar att dansa;-) Har även kollat in Sigtuna Läroverk, bara en sådan sak;-)

    Men nu kom jag bort från temat igen. Brukar göra det hos dig;-)

    Du har absolut hittat "nya" höjder i Sigtuna:-) Perfekta bidrag till temat alltså!

    SvaraRadera
  10. Sigtuna är en riktigt mysig stad och Rådhuset är en höjdare i stadsbilden - litet javisst, men med mycket intressant att titta på. Tack för både lärorik text och fina bilder!

    SvaraRadera
  11. Sigtuna finns med på vår reseagenda. Någon gång lite längre fram. Nu fick jag onekligen blodad tand. Tack för trevliga höjder i Sigtuna.

    SvaraRadera
  12. Fine bilder.
    Ja, ein kan sjå mykje fint om ein løfter blikket.

    SvaraRadera
  13. Här fick jag lära mig något nytt, har aldrig vetat att Sigtuna är Sveriges äldsta stad och har landets minsta rådhus. Tack för det!

    SvaraRadera
  14. Nu fick sig minnet en liten påminnelse. Jag har tidigare hört om Sigtuna och om hur gammal staden är. Jag har inte besökt staden men om jag inte missminner mig alldeles så förekommer den i någon välkänd historisk roman också, som jag läst. Imponerande byggnader med mycket historia att läras av. Fint inlägg!

    SvaraRadera
  15. Tack för detta höga på ett roligt sätt - och för återbesöket jag nu fick göra :-)

    SvaraRadera
  16. Jag har passerat det där huset många gånger jättefin skidring av det i text och bild.
    Halsjärnen kan jag förklara eftersom jag läst mycket Stockholmslitteratur.
    Det användes av polisen i mitten av 1800-talet. Det är inget offentligt straffredskap som halsstock eller liknande.
    Det användes ungefär som handklovar för transport till finkan. Polisen tryckte öppningen mot halsen bakifrån på den dom haffat. Dom två tungorna som är fjädrande slår igen. Sen går polisen bakom, håller i stången till polisstationen. Fången har inget annat val än att gå dit polisen styr honom.
    Det användes oftast på överförfriskade stökiga personer eftersom det söps rätt mycket på den tiden.

    SvaraRadera
  17. Anonym6:12 em

    Vackert

    SvaraRadera
  18. Fina Sigtuna, jag bodde under en kort period i mitt liv ( då mina föräldrar fick i sig gröna vågen;) mitt ute på landet och i Håtuna en liten bit från sigtuna,där gick jag i en skola med 2 årsklasser i en :) stor var den inte :)KRAM

    SvaraRadera