Först i serien.
Så lyder, kort och koncist, uppdraget från Ugglan & boken för att dra ihop denna veckas tisdagstrio. Och här har jag verkligen en hel del att välja på, även om jag aldrig numera pressar mig igenom romanserier. Annat var det förr, när en ny Kitty, Cherry Ames eller Fem-bok var ett måste. Även som vuxen plöjde jag serier, i det längsta ... trots att jag inte var helt uppslukad av storyn. Gör det inte längre, livet är för kort för det.
Men låt mig nu slå ett slag för en författare som jag tycker oförtjänt har hamnat i glömska: John Updike. När jag läste "Haren springer" (Rabbit, Run) som är den första boken om försäljaren Harry "Rabbit" Angstrom blev jag fast. Harry bor i en liten stad i Pennsylvania med sin fru, äktenskapet är inte särskilt spänstigt.
Historien om Harry och hans liv innehåller en hel del sex, massor av frustration och åtskillig olycka, men också lite humor. Småstadsliv och medelklass är Harrys inramning. Den första boken, som kom 1960, följdes upp av fyra till: "Rabbit Redux", "Rabbit is Rich", "Rabbit at Rest" och "Rabbit Remembered". Det betyder att man som läsare följer huvudpersonen medan han åldras och möter nya problem i livet, som skilsmässa, föräldraskap, flera romanser och en hel del tankar kring vad det betyder att bli äldre.
Nu är det visserligen ganska länge sedan jag läste den här serien, men jag minns hur imponerad jag blev av att denne amerikanske skribent kunde få mig att förstå åtminstone något av den frustration en man kan känna när han inte längre framstår som en alfahanne ens i sina egna ögon, hur gärna han än vill intala sig själv att han är det.
Updike hade stor framgång med sina böcker, hamnade ständigt på bästsäljarlistorna och fick bl a Pulitzer-priset (som i princip alltid garanterar god läsning). Att jag gillat honom står över alla tvivel, räknar till tretton Updike-titlar i min hylla!
Författaren dog för tio år sedan, 76 år gammal. Han var väldigt produktiv, skrev ett 60-tal romaner men också barnböcker, noveller, essäer och drama. På hans cv finns också ett samarbete med ryssen Alexander Solsjenitsyn. Det gällde främst att stärka judarnas ställning i Sovjetunionen.
Haren-serien blev hans stora genombrott, men exempelvis "Häxorna i Eastwick" är kanske ett mer välkänt verk i dag. Har setts både som film och teaterpjäs (fast inte av mig, faktiskt!).
Harar använder man ju i löpgrenar för att hjälpa idrottsmän att hålla uppe farten. Den här haren springer man gärna tillsammans med, loppet ut och ända in i mål.
Två serier till bör finnas om det ska bli en trio, eller hur? Då hamnar vi på Irland, hos "Flicka med gröna ögon" (Girl With Green Eyes) av Edna
O´Brien. Vi blir bekanta med några tjejer som man får följa upp i åren, i flera engagerande romaner.
Och så sist: mästarinnan. Selma Lagerlöf och den självbiografiska trilogin "Mårbacka" som består av den efter hemmet uppkallade första delen och sedan följs av "Ett barns memoarer" och "Dagbok".
Copyright Klimakteriehäxan
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Updike har maken läst, jag har väl sett någon filmatisering
SvaraRaderamin Mårbacka är från 1951 men den nya har snyggare omslag med påfågel
RaderaPåfåglar fanns alltid på Mårbacka och finns än!
RaderaJag har inte läst de serierna, men jag har givetvis läst ett antal av Selma Lagerlöfs böcker.
SvaraRaderaMårbacka-trilogin är lysande. Varken mer eller mindre.
RaderaHar inte läst någon av serierna så tack för tipsen.
SvaraRaderaMånga bra böcker där!
RaderaJag är osäker på om jag faktiskt har läst något alls av Updike eller om jag bara känner igen namnet.
SvaraRaderaDu har ju chansen, definitivt! Och eftersom han skrivit så mycket finns det att väljapå.
RaderaEtt barns memoarer håller jag på med nu :)
SvaraRaderaOch visst är det bra?!?
RaderaHaren springer har jag läst. Den var väl inte så dum, vill jag minnas. Tack för tips om Edna O’Briens serie. Lagerlöfs Mårbackasvit har jag på bokvagnen. Den står och väntar.
SvaraRaderaJag tyckte Updike-serien blev ännu intressantare när Harry blev äldre. O´Brien har jag haft stor glädje av, liksom Selma.
RaderaEdna O´Brien har jag läst en hel del av. någon av de självbiografiska böckerna av SL har jag också läst. alla finns i min hylla
SvaraRaderaVälfylld bokhylla, utan tvekan!
RaderaAnvänder man harar även när människor ska springa snabbt? Trodde det bara var när hundar sprang ... Där ser man!
SvaraRaderaUpdike känner jag i alla fall till namnet men jag vet inte om jag läst något.
Det kallas för harar, används i längre löpgrenar. Men det är förstås människor ... :-D
RaderaUpdike är väl värd besväret!
PS den mänskliga friidrottsharen springer alltså aldrig hela loppet utan kliver av efter en överenskommen "dragsträcka".
RaderaJa tänk vad man plöjde serier i ungdomen. Som Cherry Ames :-)
SvaraRaderaÄlskade henne!
RaderaJohn Updike och "Witches of Eastwick" är nog den enda boken jag läst av honom. Såg även filmen.
SvaraRaderaRoman- eller deckarserier i mitt fall, har jag alltid haft svårt för. Men böckerna i Harry Potter serien läste jag flera gånger;-)
Borde nog ha sett den där filmen ... Har läst HP men inte allt, tror jag.
RaderaDet är alltid ett bra svar om Selma Lagerlöf är med! Fast jag då inte läst just Mårbackaserien.
SvaraRaderaHaha, visst är det väl så?!?!
RaderaHar inte läst någon av dina. Selma Lagerlof har jag läst, men inte Mårbackaserien. Tack för tipsen!
SvaraRaderaMemoarerna är verkligen bra.
RaderaInte säker på om jag läst något av Updike. Selma var det längesen jag läste något av.
SvaraRaderaDå kanske det är dags nu, för dem båda!
RaderaJag har aldrig hört talas om författaren innan.
SvaraRaderaNån gång ska vara den första eller hur!
RaderaTack för påminnelsen om Updike! Jag tycker oerhört mycket om när någon går igång så där och verkligen, verkligen pushar för en favorit!
SvaraRaderaJa har man tretton böcker av en och samme författare så har man väl tänt till ...
RaderaHar faktiskt aldrig läst Updike, även om jag hört talas om honom. Blir alltid lika glad när Selma dyker upp i en trio :-)
SvaraRaderaSelma skänker mycket glädje. Updike också faktiskt, fast inte på precis samma sätt ...
Radera