En dag senare än vanligt dök den upp, veckans kulturfråga från Enligt O. Förra veckan var det fokus på kvinnor, så i rättvisans och jämställdhetens namn gäller nu detta: Vilka böcker med mansnamn i titeln vill du lyfta fram?
Då satsar jag på "John Hall", skriven av Sophie Elkan, som oftast hamnat i skuggan av sin nära väninna Selma Lagerlöf. Oförtjänt, om man läser den här skildringen av ett stycke historia från Västkusten.
"Emil i Lönneberga" är ständigt värd att hamna i rampljuset. Så härligt med Astrid Lindgren, mästarinnan som visste hur man skriver för att både stora och små ska ha glädje av läsningen.
Dessutom återvänder jag till en av mina verkliga favoriter: "Blommor till Algy" (Flowers for Algernon) av Daniel Keyes. Algernon är en råtta (av hankön), den manliga huvudpersonen heter Charlie. Han är utvecklingsstörd, Algy finns i ett labb. De två dras in i ett experiment, ett fullständigt svindlande äventyr som åtminstone jag finner både rörande och helt fascinerande. Mitt ex är faktiskt riktigt slitet och medfaret, trots att jag alltid är försiktig med bläddrandet ...
Copyright Klimakteriehäxan
roligt att du kom ihåg Sophie Elkan, John Hall har jag läst... gått på gatorna efter de två
SvaraRaderaJag tycker det är en väldigt läsvärd historia!
Radera
SvaraRaderaRoligt att du lyfter fram Sophie Elkan!
Och på tal om Algy kommer jag att tänka på Stuart Little (1945) av E. B. White — Stuart är en pojke, eller kanske en mus, han är i alla fall väldigt lik en mus.
Som alltid, rekommenderar jag gärna White, såväl hans barnböcker som allt annat han skrivit.
Margaretha
Elkan är värd respekt! Stuart låter intressant.
RaderaSophie Elkan är väl ganska känd vid det här laget. jag har Eva Helen Ulvros bok om henne. SE deklamerade gärna dikter men kom sedan på att hon lika gärna kunde skriva dikterna själv
SvaraRaderaFast är hon inte trots allt mest känd som Selmas väninna???
RaderaJohn Hall är en riktigt spännande bok! Lockas också av Blommor till Algy
SvaraRaderaJa det var kul att läsa och "upptäcka" Elkan! Läs Algy!
Radera