tisdag, april 30, 2024

Sång och dans hälsar Maj

Valborgsmässoafton. Kanske en dag inte bara för en sprakande vårbrasa utan också för sång och dans? Körsång, definitivt. Dans? Tja kanske? Sång & dans (eller varianter av orden) i titel, handling eller på omslag är hur som helst temat för denna veckas tisdagstrio, som har sin upprinnelse hos Ugglan.

"Guitarr och dragharmonika" är en diktsamling av Gustaf Fröding som kom ut 1891. I den ingår den evigt gröna sommarskildringen  "Det var dans bort i vägen" som senare tonsattes av Helfrid Lambert. Dikten är välkänd, den har till och med legat på Svensktoppen, först i en version med Öijwinds på 60-talet, senare (på 70-talet) med Sven-Ingvars. Lite störd blir jag när jag googlar och ser att just Sven-Ingvars får all cred – de stod ju varken för melodi eller ord, spelade bara in låten! 

Gustaf Fröding får vi inte glömma bort även om det alltså verkar hända på nätet. Har honom med mig sen skoltiden, kan fortfarande flera av hans dikter utantill! Tror jag har all hans poesi i hyllan, plus en bok med några av hans tidningstexter. Och har ni vägarna åt Värmlandshållet i sommar, planera in ett stopp i Alster och gå en guidad tur i hans födelsegård med omgivning! Det blir givande, garanterat!

Simone Berteaut sade sig vara Edith Piafs halvsyster. Goda vänner var de hur som helst. Lilla Edith, alltid klädd i svart, kallades "Sparven" och är förmodligen Frankrikes mest välkända populärartist genom alla tider,  med bravurnummer som "La Vie en Rose" på repertoaren. Hennes eget liv gick dock i mörkare toner. "Piaf" är en klart läsvärd bok om ett märkligt människoöde i vilket musiken var enormt viktig.

Kerstin Thorvall skrev "Nödvändigheten i att dansa" och det är som alltid när det handlar om hennes böcker en mycket personlig text som inte väjer för att författarinnan stundtals kan framstå som både naiv och korkad (vilket hon ju inte var). Thorvall kom fram till att rörelse till musik tillsammans med andra var bättre medicin mot depressioner än alla lyckopiller. Och att det inte är "förbjudet" eller ens olämpligt för ensamma äldre kvinnor att ägna sig åt det!

Ett livsbejakande citat ur boken får ni här: "Det minst besvärliga är att vara dubbelt så gammal som de andra. Jag är nykter. Jag raggar inte. Jag dansar utan yviga rörelser. Inne i rytmen på en mycket liten yta. Den frihet som detta ger mig går inte att mäta i vare sig volym eller tid."

Inser att jag inte dansat på väldigt väldigt länge ..Dans eller ej, vi hälsar ändå unisont sköna maj välkommen! Ha en fin Valborgsafton!

Copyright Klimakteriehäxan 

24 kommentarer:

  1. Det var extremt länge sen jag dansade. Tror att det var med min pappa sista gången, han - som mig - älskade att dansa och han var nog uppåt åttio när han var tvungen att lägga av. Kroppen sa ifrån helt enkelt...
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag dansade mycket förr, det var bra både för humöret och kroppen ... nu händer det liksom inte, trots att man ju skulle kunna dansa alldeles ensam på köksgolvet om andan skulle falla på ... men det gör den alltså inte ... vad säger du, ska vi ta en svängom??? (min pappa dansade dock aldrig)

      Radera
  2. trevlig trio, jag har under några decennier dansat olika, med maken och testat med dottern. Min mor dansade och uppträdda vid 84-års åldern, synd att knäet tröttnade

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dans är kul. Roligt att se hur jättesmå barn spontandansar när de hör musik! Jag blir ofta "uppbjuden" av tvååringen ... och nobbar självklart inte.

      Radera
    2. Bolibompadansen kan man ju 😍

      Radera
    3. Ja så kan den kanske kallas!

      Radera
  3. Tack för trevliga tips.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt olika sorter jag tipsar om, alltid kan väl något passa!

      Radera
  4. Att inte få med rätt upphovsman är nog tämligen vanligt nu för tiden. Jag blir gruvligt irriterad varje gång det händer.
    Klassisk musik kallas låtar och kända nutida musiker kan stå som upphovsman. Det kan vara näst intill omöjligt att hitta författaren till en bok, om det forts en film baserad på boken.
    Kerstin Thorvalls illustrationer påverkade mig mycket i mina yngre tonår, då min stil var mycket thorvallsk.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt störande slarv - äras den som äras bör! (eller skäll på rätt syndare, kan det förstås ocksa vara ...)
      Thorvall påverkade många av oss.

      Radera
  5. Tyvärr missade jag måndagens Selfie men jag vill hälsa alla en Glad Valborg.
    Kramis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har hela veckan på dig att leverera din SELFIE, så det är inget problem! Hoppas din Valborg blev vårlig och bra.

      Radera
  6. Kerstin Thorvall har jag läst en hel del av men inte denna så den vill jag gärna läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte hennes bästa dock. Men väldigt Thorvallsk.

      Radera
  7. Jag älskar att dansa. Fortfarande ;-) I tonåren läste jag en del dikter av Fröding, och gillade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar om jag också skulle älska att dansa om tillfälle gavs? Förr tyckte jag det var jättekul, och jag var inte helt oäven på dansgolvet heller ...

      Radera
  8. Önskar dig också en fin Valborg:-)
    Dans har aldrig varit min grej, förutom discodans, där jag kunde hålla avstånd till danspartnerns fötter;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ack ja, trampad på tårna har man blivit. Och, i ärlighetens namn, jag har nog också klivit på folk så att det gjort ont ... men jag blev bättre med tiden!

      Radera
  9. Vi läste mycket Fröding i gymnasiet, sedan har det inte blivit så mycket av den varan,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir lätt så faktiskt. Men han håller om du ger honom en ny chans!

      Radera
  10. Svar
    1. Vore kul om nån nappade på mitt tips om att besöka Alster. Bra mat finns där också, och en museishop och en hantverksbod!

      Radera
  11. Skulle gärna läsa om Piaf!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det vetja! Hon levde inte ett liv man riktigt känner igen sig i ...

      Radera