torsdag, februari 27, 2025

En given vinnare

I Grekland äter man moussaka. I Argentina asado. I Belgien moules frites. I USA någon sorts hamburgare. I Österrike blir det wienerschnitzel, i Portugal bacalhau. De kallas för nationalrätter, även om de kanske inte alla har den officiella stämpeln.

Sverige saknar förvånansvärt nog också en officiell nationalrätt. Nu har folk fått rösta på vilken sorts mat som bör få den titeln. Det är Sifo som på uppdrag av Ica gjort en undersökning. Nästan 1400 personer i vuxen ålder har svarat. Och resultatet? Det överraskar nog ingen. Se här:

1. Köttbullar med brun sås, lingon och potatismos (68 % av rösterna)
2. Ärtsoppa och pannkakor (24 %)
3. Smörgåstårta (21 %)
4. Sill (13 %)
5. Falukorv med stuvade makaroner och ketchup (13 %)
6. Strömming (12 %)
7. Kroppkakor/palt (11 %)
8. Gravlax med potatis och hovmästarsås (11 %)

Som synes var kampen
hård för placeringarna 4 till 8. Personligen hade jag velat peta upp både strömmingen och laxen, är klart mer förtjust i fisk än i (den oftast alldeles för smetiga och majonnäsmättade) smörgåstårtan, som uppenbarligen fått en renässans. Och majoriteten får ursäkta, men mina köttbullar serveras oftast i sällskap av pasta. Kanske hade jag ändå gett dem min röst, men nu ingick jag inte i gruppen tillfrågade ...

Den svenska köttbullen befäster i alla fall härmed sin status. Fast den officiella nationalrättsstämpeln, den är fortfarande inte uppnådd. Kanske blir den aldrig det? Äter dem gör vi ändå, med glädje!

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

  1. såg att Husmanskostens dag firas med kåldolme och äppelkaka

    SvaraRadera

  2. Och detta kommer samma dag som jag hör på radion att folk inte äter tillräckligt med grönsaker.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast det kom ju knappast som nån överraskning va?

      Radera
  3. Jag tycker att det är kul med lokala och regionala rätter. Köttbullar gillar jag både med pasta och med potatis, men med pasta blir det lite mer italienskt ... ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är man på resa tillhör det ju poängerna att prova lokala specialiteter - tycker jag ofta blivit glatt överraskad! Köttbullarna kan man ju alltid återvända till ...

      Radera
  4. Köttbullarna har alltid varit en favorit hos mig och hur många har jag inte trillat?? Kålpudding är världsgott. Säger annars som du, att fisk borde höjas upp mer, det är så gott! Jag äter fisk två gånger i veckan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kålpudding är verkligen underbart käk, gör det för sällan. Fisk (och skaldjur) får man inte missa!

      Radera
  5. Jag tror att många som inte är svenskar anser att köttbullar är svenskt. Likaså gravad lax. Jag skulle nog rösta på köttbullarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det där med frikadeller glöms liksom bort ... Gravlaxen är väl ändå ganska ovanlig åtminstone utanför Norden?

      Radera
  6. Inga överraskningar där inte. Fick faktiskt den enkäten från SIFO. Saknar Raggmunk på den listan. Jag äter också ibland köttbullar på italienskt vis med tomatsås och spaghetti, eller på spanskt vis, även där med pasta. Och jag gillar inte gräddsås till. Har också aldrig ätit köttbullar hos IKEA - oooops;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst funkar det bra med både potatis och pasta till köttbullarna! Jag har inte heller prövat Ikeas, är inte så frestad ... men deras bagel (varm) är överraskande god!

      Radera

 
StatCounter - Free Web Tracker and Counter