"Apelsinflickan" är en historisk roman om Stockholm av Lena Kallenberg. Det var dåtidens prostituerade som låtsades sälja citrusfrukt, men det de egentligen saluförde var sig själva. Bra research ger det jag uppfattar som en bra tidsbild, från slutet av 1800-talet. Har jämförts, i positiva ordalag, med Per Anders Fogelströms skildringar av huvudstaden, men är inte alls lika känd.
"Vredens druvor" (Grapes of Wrath) av John Steinbeck är en amerikansk klassiker som också berättar om människor på samhällets mörka baksida. Här är det lantarbetarnas förhållanden som ramar in historien om en familj som i jakten på bättre liv flyr sitt hem och hamnar i slaveriliknande förhållanden hos mäktiga markägare i Kalifornien.
"Mörker och blåbärsris" var såvitt jag minns den allra första romanen jag läste av Kerstin Ekman, som inledde sin litterära karriär som deckarförfattare. Hon satsade redan i starten på historier som utspelar sig i Norrlands inland, och det gör den här. Wikipedia påstår att man inte glömmer bokens huvudperson Helga när man en gång "träffat" henne men faktum är att jag minns henne inte särskilt tydligt ... fast jag kommer ihåg att jag tyckte om boken!
Och låt oss inte glömma det viktiga: stort grattis på namnsdagen Oliver och naturligtvis också Olivia (som måste lyftas fram i rättvisans och jämställdhetens namn eftersom hon delar dagen med den där grabben).
Vredens druvor har jag läst och inte tyckt om. Mörker och blåbärsris fastnade jag inte heller för. Apelsinflickan har jag inte ens försökt läsa. men många andra böcker har jag läst och tyckt mycket om
SvaraRaderaVisst är det en evig tur att det finns så MÅNGA böcker! 😂
RaderaOliver tror jag inte jag känner någon. Men flera som heter Olivia.
SvaraRaderaJag kammar noll när det gäller dagens namnsdagsbarn!
RaderaJag har läst alla tre i din trio men Vredens druvor läste jag för hemskt länge sedan och Mörker och blåbärsris för ganska länge sedan också.
SvaraRaderaFaktum är att det gått rätt många år sen jag läste nån av dem.
RaderaSå länge sedan jag läste "Apelsinflickan". Det måste vara 20 år sedan och jag har den i bolhyllan. I bland "glömmer" man att tänka på gamla böcker man läst - men så är det nåt som gör att man plötsligt kommer att tänka på en viss bok.
SvaraRaderaKallenberg har skrivit fler historiska romaner, duktig på research!
RaderaVad gäller dina författare så känner jag inte igen en enda. Oliver känner jag bara en men han heter Oliver i efternamn - Jamie Oliver. Olivia känner jag också bara en och hon heter Schough i efternamn (fotbollsspelare och gift med Carolin Seger).
SvaraRaderaDet verkar vara glest mellan oliv-personerna ... men Jamie Oliver har jag haft en del köksglädje av.
RaderaMörker och blåbärsris skriver jag upp - gillar Ekmans böcker / mariabokologen
SvaraRaderaSom jag minns det liknar den inte hennes senare verk särskilt mycket. Fast intresset för natur och miljö tror jag kan spåras redan här.
RaderaVredens druvor har jag i min trio också.
SvaraRaderaLätt att hamna på den i dag tror jag!
RaderaVredens druvor har jag läst, men det var så längesedan att jag inte ens minns vad jag tyckte.
SvaraRaderaSteinbeck har ju inte varit i farten på ett tag, s a s ... 😁 Jag minns den inte heller särskilt tydligt!
RaderaJag såg Vredens druvor på Dramaten nyligen. Den uppsättningen tyckte jag inte alls om.
SvaraRaderaAj då, så tråkigt - jag visste inte ens om att den spelades ...
Radera