Bokbloggarnas skara är stor. Många av dem bloggar enbart om böcker. Andra, som jag själv, försöker variera konfekten lite grand, även om kärleken till läsning och litteratur tenderar att breda ut sig. Nu ställer Mia i bokhörnan den här frågan, att besvara i veckans helgtema:
Tror du vi bloggare kan hjälpa nya författare att bli uppmärksammade?
Jo det tror jag nog. Beviset för det är väl den mängd gratisböcker som förlagen skickar ut, numera fler till bloggare än till nyhetsmediernas kulturredaktioner, misstänker jag. Möjligen kan det handla om att man iskallt kalkylerar med att gratisbokens mottagare i blotta tacksamheten kommer att skriva något snällt om den. Att det ganska sällan finns skäl att oroa sig för hård kritik i bokbloggares recensioner har man också konstaterat, det vet jag från s k initierat håll.
Men helt klart är att som läsare av bokbloggar tar man intryck. Titlar som dyker upp på andras tipslistor fastnar, nyfikenheten väcks, det som en gång var mun-mot-mun-metoden har åtminstone delvis ersatts med blogg-om-bok-metoden.
Möjligen törs man än en gång konstatera, att det är strunt samma vad som sägs/skrivs, huvudsaken är ATT det sägs/skrivs ... för på sociala medier är det naturligtvis bra att synas. Inte bara för nya författare, utan även för gamla, eftersom det är tufft att sälja böcker för (nästan) alla!
torsdag, september 13, 2018
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
inte strunt samma VAD som skrivs, så sa man förr i tiden... jag har gjort "reklam" för dina böcker :)
SvaraRaderaFörsöker komma på varifrån den där klyschan stammar, men misslyckas. Glad att du har gillat mina böcker och nämnt dem i positiva ordalag - du har ju inte ens fått dem gratis!!! :-D
Raderainga mutor här inte :)
RaderaLite naivt kanske att räkna med att alla bokbloggare ger enbart positiva recensioner. Jag gör det inte. Jag sätter ärlighet och trovärdighet före att klappa medhårs.
SvaraRaderaTja naivt ... branschmänniskor jag bygger min formulering på tycker nog att de vet vad de talar om. Men det kan självklart inte gälla alla!
Raderajag tror också att det är viktigt att författarnamn och boktitlar nämns på olika ställen. och jag kan bli lockad av en bok även om den inte får genomgående positiva omdömen. klart att en ska vara ärlig
SvaraRaderaNyfikenhet kan väckas på många sätt!
RaderaDet är kanske lätt hänt att man är extra positiv när man får böcker. Jag har bara skriviten recension och det var om Arbetsrskrivares antologi och den tyckte jag var så bra på riktigt. Jag skriver mest om gamla böcker., läser det jag vill läsa och så skriver jag om det. Det finns så många som följer nyutgivningen. Men jag får massor av tips genom bloggarna och Instagram. Jag har fått förfrågan om ännu en bok att recensera med det var inte den typ av bok som jag vill läsa så jag avböjde. Någon Anna gör den säkert mer rättvisa.
SvaraRaderaJag recenserar inte heller, men skriver förstås då och då specifikt om en bok jag läst. Får jag en gratisbok är det för att jag råkar vara kompis med författaren! (och det är inte det samma som att jag skriver nåt, snällt eller elakt, om den)
RaderaLäser inte så många bokbloggar. Men det är två saker jag kan konstatera:
SvaraRadera1. Fler och fler förlag nämner bloggarnas omdömen antingen på omslaget eller i inlagan. Bloggare är ju "influencers" och väldigt billiga i drift.
2. Dessutom biter man ju inte den hand som föder en.
Så, japp jag håller med dig. En bokbloggare som skriver utmärkta (om än för långa) recensioner https://justnujusthar.com/ ger som sämst 3 av fem möjliga poäng till böckerna. Har kommenterat hos henne att jag förvånas över hennes genomgående så positiva omdömen. Som sagt - man biter inte den hand som föder en med en himla massa inbundna nyutgåvor varje månad...
Å visst påverkas jag...
Håller med dig! (igen)
RaderaDär har vi exakt samma åsikt - det spelar ingen roll vad som sägs, bara man syns.
SvaraRaderaFast det är förstås roligare om man hamnar i positivt strålkastarljus ...
RaderaVisst har det betydelse för författare att det skrivs om dem, det är nog tufft att vara ny och försöka ta sig fram, är ju en enorm bokflod.
SvaraRaderaVerkligen. Svårt att synas i mängden.
RaderaÄven dålig kritik kan ge reklam💸💸
SvaraRaderaSå är det!
RaderaDet är nog så att många förlag skickar till bloggare för att det kanske inte riktigt blir samma sågning som av en känd skribent. Fast vad vet de? En kanske bara läser böcker en gillar och boken en får kanske är hemsk och så sågas den i alla fall av en obetydlig liten bokblogg.
SvaraRaderaJag har faktiskt läst en debutbok av slump och blev citerad av författaren trots att jag gav både ris och ros.
Man kan självklart inte dra alla över en kam, även om det är lätt att generalisera - FÖR lätt, kanske.
RaderaMen har okända författare lika stor nytta av det som de etablerade? Ett okänt namn glömmer man snart igen, men om en känd författare omnämns om och om igen kan det vara annorlunda. Men vad vet väl jag? :)
SvaraRaderaAllt är kanske bättre än inget i varje fall? Okänd kan ju bli känd, förvisso.
RaderaNja, tror på det där med ärliga recensioner. Håller stenhårt på det, man behöver inte vara elak (eller verka otacksam) för det. Ganska rejält med kantareller plockades på hundpromenaden i går kväll. Regn har utlovats och värme veckan som kommer, därefter kan det nog tänkas att det blir mer svamp i skogen. :)
SvaraRaderaGrattis till kantarellerna! Och ärlighet varar naturligtvis längst.
RaderaSeriösa bokbloggare skriver ju vad man tycker... Och det gör det mer komplicerat tycker jag när man tar emot en bok direkt från författaren, som då inte alltid fattar det. Sen kan jag känna att jag oftare tar emot böcker som jag tror jag ska gilla, och det är också de jag läser och skriver om.
SvaraRaderaBokbloggare väljer ju vad de ska recenserna själva, ingen chef lägger ut uppdraget som på en kulturredaktion.
RaderaOm jag går till mig själv så tar jag emot/ber om recensionsexemplar som jag tror att jag ska gilla, och med åren har jag ju börjat känna min smak. Så det jag skriver blir ofta positivt, även om det framför allt är ärlighet som gäller så bidrar ju urvalet till att chansen för att jag har något bra att säga är rätt stor. Men det är antagligen annorlunda för de bloggare som har mycket recensionsex, jag har ju väldigt få.
SvaraRaderaLåter som en rimlig analys!
Radera