Idag var jag säker på att min dag hade kommit.
Den dagen då löpsedlarna handlade om mig. På den ena kvällstidningen var formuleringen: ”De har högst lön i Stockholm” och på det andra löpet stod det: ”De tjänar mest på Södermalm”.
Wow! Jag slängde mig över tidningarna för att kolla.
Tänk om jag fanns med där! Äntligen! Med löp och allt! Stenrik!
Men ack nej. Jag blev besviken. Mitt namn fanns inte med bland alla de andra lyckostarna som håvar in miljonbelopp och mer därtill.
Ingen glad nyhet att hämta där, med andra ord.
Fast det är klart, jag borde ju ha märkt något om det varit på gång. Vid närmare eftertanke, alltså.
Och som tur är tog jag inte av mina surt intjänade slantar för att köpa blaskorna, det slutade jag med för många år sedan – nej, jag tjuvläste på jobbet.
I brist på upphöjelse i de svenska tidningarna får jag i stället suga åt mig att jag, precis som du, nu kan göra anspråk på titeln ”Årets person”. Det är Times Magazine som gjort sin årliga inventering av folk som betytt något och sedan bestämt vem som betytt mest, en tradition som startade redan 1927. Förr i världen hette det ”Årets man”, men ju fler anhängare Gloria Steinem & Co fick, desto svårare blev det med det ordvalet – och att tillfälligtvis ersätta det med ”Årets Kvinna” någon gång emellanåt funkade ju inte heller, eftersom det antydde att herrarna inte fått vara med att tävla. När ordningen var den omnämnda verkade den enkönade principen dock aldrig vara ett problem…
Förklara det den som kan!
Fyra gånger blev en kvinna trots allt vald till ”Årets man”. Men 1999 blev det byte till ”Årets person”. Och för säkerhets skull: det är inte alltid fråga om en hederstitel, i statuterna står att det framför allt handlar om vem som utövat störst inflytande på sin omvärld – Adolf Hitler är en av titelinnehavarna.
Hur som helst: den här gången är den vi vanliga människor som betytt något värt att minnas. Enligt tidningen handlar det om vår påverkan av informationsflödet. Vanligt folk lägger in sina videobilder på Youtube, alldeles normala personer utövar makt i en ny digital demokrati, tidigare fullständigt anonyma människor påverkar sin omgivning genom Internets alla kanaler.
Vi bloggare kan också ta åt oss – i vår krets är det gott om synpunkter, åsikter bryts mot varandra, debatten kan stundtals bli het, fast den äger rum på våra dataskärmar.
För att allt detta skulle bli riktigt tydligt valde formgivarna på Time att ersätta den konventionella omslagsbilden (nästan alltid ett porträtt) med – en spegel.
Så nu, gott folk, kan man se sig själv som omslag på en av vår samtids mest prestigefyllda publikationer.
Och stoltsera med titeln ”Årets Person”.
För den här gången måste det väl ändå vara med positiva förtecken?
Copyright Klimakteriehäxan
måndag, december 18, 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
...eller så kan man sitta där och spegla sig i 15 minuter och hoppas att man fått Ando Warhols utlovade 15 minutes of fame per person....
SvaraRaderaBRA förslag! Sigge Ågren, legendariskt redaktionschef på Expressen, har citerats sägande att i varje svensk finns minst en förstasida. Kan ju också anses slå in, då!
SvaraRaderaMen det är ju genialt sagt av S.Ågren, samt ett axiom - varje person (svensk eller inte)innehåller ett drama om man bara tar sig tid att lyssna och pondera. Och det borde man kanske göra oftare.
SvaraRaderaOch så hette han ju Andy. Warhol alltså.