onsdag, maj 17, 2023

Ja vi elsker dette landet!

Den 17 maj är Norges nationaldag och det firas flitigt av i princip alla norrmän, även av dem som befinner sig i exil. Därför kan man denna dag om man planerar sina steg avnjuta en färgsprakande parad med festklädda norrmän som går genom Stockholm mot kalas på Skansen. Just i år har de inte riktig tur med vädret, men det kanske bättrar sig när dagen framskrider?

Med anledning av dagen ställer Enligt O veckans kulturfråga: Vilken kultur från Norge gillar du extra mycket? Här har jag nog rätt stora luckor men en sak vet jag som aldrig upphör att fascinera: de norska folkdräkterna, bunaderna, i fantastiska naturmaterial. Speciella silversmycken glittrar och de svarta skorna har blanka spännen, allt gjort för att blixtra till i dansens virvlar! Idag är bunaderna ute på stan. De används förstås flitigt i alla möjliga högtidliga sammanhang, dop, bröllop ...

I bokhyllan är det också gott om norskt: Sigrid Undset, Anne B Ragde, Knut Hamsun, Erlend Loe, Jan Kjaerstad, Cora Sandel: det går att rada upp otroligt många läsvärda, nytt och gammalt i en salig blandning! Joe Nesbø och Karin Fossum är inte ensamma i krimnischen heller, där hittar man exempelvis också Anne Holt och Unni Lindell.

Även i tv-krimbranschen har norrmännen etablerat sig. Vi har sett många jättebra! "Frikänd" var en nagelbitare, kryddad med den då (2016) relativt nya trenden att flyga över dundersköna fjordar med drönare när det blev biljakt. Vilka bilder! För att inte glömma den ljuvliga feelgood-historien i "Himmelblå"! Då levde vi med folket på Ylvingen i glädje och sorg. Apropå glädje, så finns humor också. Vem minns inte Fleksnes, i Rolv Wesenlunds gestaltning!

Nu är det ett tag sedan jag senast var i Oslo, men en annan sak som man som besökare absolut lägger märke till vilken dag på året det än må vara, det är de många nya byggnaderna, ofta i djärv arkitektur. Offentlig konst förstår de sig också på, norrmännen. Mitt i huvudstaden ligger det fysiska konstverk som jag funnit otroligt imponerande: Grass Root Square, en skapelse av koreanen Do-Ho Su. Missa det inte om du har vägarna åt det hållet!

Till lykke med dagen, Norge! Här finns mycket att älska!

Grass Root Square - närbild på några av de tusentals figurerna ovan till höger
Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

  1. Anneli Furmark har gjort en fin grafisk roman ur Cora Sandels Alberte och Jakob Barbros och Albertes liv: En sol bland döda klot.
    Ett par norska Nobelpristagare har man ju läst, Bjørnstjerne Bjørnson ska jag också plocka fram, har inte sett så mycket filmatiseringar men besökte Vigeland 1966 med min far

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vigelandsparken är superfin! Jo, Norge har mycket att bjuda på.

      Radera
  2. På tok för länge sedan som jag var i Norge - Oslo var jag i som barn, men 2004 åkte vi bil från Trondheim ungefär och sen in i Sverige och över Karlstad hem. En övernattning på ett makalöst fint ställe med utsikt över fjällen... Den kvällen var det ok väder, men dagen efter hängde molnen tungt och tappade lusten att stanna kvar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oslo är absolut värt ett besök.

      Radera
  3. Håller förstås med om alla fantastiskt vackra folkdräkter! Betydligt snyggare än de flesta svenska. Min är lite lattjo i färgsammansättningen, men å andra sidan har den hängt och krympt.... Jo, det är sant! Jag sydde den när jag var gravid och betydligt tjockare än nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tufft att fira 17 Mai i Stockholm i dag, det regnar ihärdigt och jag hör i radion att det är ovanligt få ute i paraden.

      Radera
  4. Så fint att du också tog med Himmelblå! En helt fantastisk serie. Och bunaderna ja! Varför jag inte tog med Nesbö får jag väl tillskriva att det finns så himla mycket bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo men det finns verkligen mycket som är både fint och bra och intressant i vårt västra grannland!

      Radera
  5. Du har väl lite extra connections i/till Norge. Din dotter lever ju i Oslo om jag minns rätt. Nesbø är en av mina absoluta krim-favoriter. Har läst alla hans deckare. Unni Lindell - har läst några av hennes böcker. Sedan är Åsne Seierstad ju otroligt duktig hon också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att jag hoppade över Seierstad idag berodde på att jag tjatat så mycket om henne och hur bra hon är - det var kanske inget bra beslut ... Jo då, Dottern är kvar i Oslo.

      Radera
  6. Ja, verkligen en dag att fira Även för mig som till 2/3 är norska. . Och alla norrmän vet också varför dagen firas. Tyvärr inte liknande med vår & juni.
    Vad gäller norsk kultur skulle jag nog också säja "bunaderna" men också detta med att "dra på hytta" och just firandet av 17 maj. (Är ju delvis uppvuxen i Norge)
    Nesbö, Seierstad, Alf Pröjsen,(sångare, författare m.m.) och de andra du har med gillas)
    Och att göra ett besök i Oslo rekommenderas verkligen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas komma till Oslo i sommar igen, för vi är väldigt överens: ett fint ställe att besöka.

      Radera
  7. Anne B Ragde har jag tappat bort och har inte läst hennes senaste böcker i serien som börjar med Berlinerpopplarna. Det borde jag göra, tack för påminnelsen om henne.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon är en av många bra norska skribenter!

      Radera
  8. gå på tur är väl norskt också? under en tid var det ju flera norska kvinnliga deckarförfattare som kallades deckardrottningar och som jag läste flitigt. och där finns en hel del norska vanliga romaner som jag tycker mycket om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, "gå på tur" och "klattring" är så norskt det kan bli. Och visst är det gott om duktiga norska författare, i olika genrer!

      Radera