Jag tror faktiskt att jag blev språkpolis redan i 10-12-årsåldern.
Det kan man skylla på Gertrud Eriksson, gemenligen Räkan kallad. Hon var vår svensklärare i realskolan och jag kan när jag vill höra hennes röst och se hennes pliriga blick. Samt ta ut satsdelarna i anvisad mening.
Vi har det svårt nu för tiden, vi i språkpoliskåren. Får inte den respekt vi anser oss värda, liksom. Frenetiskt motarbetade av de över oss högt stående och bildade akademiker som glatt bejakar inte bara att språket förändras, för det gör det ju, men att det kan förändras praktiskt taget hur som helst.
Men varje gång de erkända språkpoliserna ändå plockar fram lagboken blir jag glad. Tyvärr dyker det där glädjeämnet upp alldeles för sällan, men i dag har en professor i modern svenska vid universitetet i Göteborg tagit bladet från munnen. Han varnar för det allt flitigare förekommande oskicket att dela upp sammansatta ord i två, så kallad särskrivning (sär skrivning).
Lars-Gunnar Andersson, professorn i fråga, ser att bruket sprider sig snabbt. Och han verkar hoppas att lärarkåren ska göra en insats för att hejda den tokiga språkbehandlingen, som förvisso kan föranleda ett och annat fniss, men i grund och botten fördunklar budskapet, som kan bli direkt obegripligt.
Bland alla de intressanta begrepp som dyker upp när ordens beståndsdelar plockas isär finns massor med exempel. Vad tycker ni om:
Kassa apparater, dito skrin eller medarbetare? (ont om bättre varianter förmodligen)
Säljes: Sjö nära tomt (man undrar ju vad en sjö kan tänkas kosta)
Pappa ledig (en chans för faderlösa eller jagande singeltjejer!)
Halv naken karl (en chans till möjligen?)
Herr toalett (har han Fru toalett med sig?)
Spolar vätska (visst är detta en förklaring till hur en wc funkar?)
Sjuk sköterska (måtte hon/han bli frisk snart)
Små företagare (sådana kan bevisligen växa och bli stora, se bara på Ingvar Kamprad)
Kyckling lever (fast kanske inte så länge till)
Gift orm (jo, sådana har nog pekats ut ibland)
Lärarkåren har en tuff uppgift framför sig, en enda lång uppförsbacke. Kan bara heja på dem och hoppas.
Samt be att de slänger in ett "att" efter "kommer" när framtiden, den av språkvandalisering hotade, kommer på tapeten.
Copyright Klimakteriehäxan
PS Och till den som nu tänker påpeka att namnet på den här bloggen är särskrivet i bloggens huvud vill jag bara meddela, att jag dagligen lider av och skäms över detta faktum, men styrs av tekniken.
tisdag, maj 25, 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag är nog ingen språkpolis men jag reagerar också på särskrivningar. Förresten, jag tackar inte nej till en nygräddad våffla. Skulle smaka gott/Lis
SvaraRaderaDet är ganska roligt att läsa i alla fall :)
SvaraRaderaJag tror mycket av skulden ligger hos rättstavningsprogrammen.
Vad det gäller rubriken funkar det inte att göra den någon grad mindre så kanske du slipper den ofrivilliga särskrivningen? Vill minnas att det tyvärr var ganska knepigt att ändra saker i blogspot. Byt till wordpress kanske där är det mycket lättare att ändra utseendet ;)
jag är mycket liberal, när det gäller språk, men särskrivning och syftningsfel är straffbart...
SvaraRaderaJag ser ingen ökning alls av särskrivningar sett till de senaste cirka fem åren, så för mig tycks det mer som gammal skåpmat. Om något nyligen ökat så är det exempelvis felaktiga sammanskrivningar mycket tack vare kampanjen mot särskrivning. Kämpa för ett generellt förbättrat språk och mindre mot enskilda symptomatiska företeelser.
SvaraRaderaDen särskrivning jag gillar bäst, som den inbitna rökare jag är, är: "rök fritt". Det säger sig ju självt att där får jag röka hur mycket och ofta jag vill, eller hur?
SvaraRaderaDu har så rätt och behärskar onekligen språket betydligt bättre än jag - men även jag irriterar mig på att vissa språkfel håller på att bli accepterade. Det värsta just nu är sammanblandningen av vart och var. Hur kan det vara så svårt att hålla isär en rörelseriktning och en stillastående position. Jag tror att detta från början är ett dialektalt "språkfel". Ve och fasa om det skånska ändån (ändå) eller varsen (varsin) sprider sig i hela landet.
SvaraRaderaSamt be dem slänga in ett "att" efter "kommer" när framtiden, kommer på tapeten.
SvaraRaderaFunkar även med ett "och"...
Jag säger ofta till mina elever: Ja, det står så i boken, men det heter inte så...
SvaraRaderaJag har ju lovat att jag inte ska vara språkpolis och klaga, men det kommer snart ett litet gnäll. Flera dagar i rad har jag läst samma stavfel i tidningar - och får konstiga bilder i huvudet.
Jag är med till visshet gränsande sannolikhet säker på att ungdomar och unga vuxna läser mer på internet än i böcker. Oftast brukar böcker vara mindre bemängda med fel än nät- och dagstidningar. För att inte tala om bloggar...
Konstigt nog ser jag många lärare stava fel och särskriva. Det är som om det inte är så kinkigt om det står "föräldrarmöte" på lapparna... t.ex. Petitess.
Klarar man sig från kritik om man använder bindesstreck?
SvaraRaderaAtt ´att´ fattas som infinitivmärke har vi redan behandlat och bestämt att det är en nedgradering av svenska språket.
Kul-spru-tan
Föräldrarmöte får mig att rysa.
SvaraRaderaRök fritt är ju kul!!! och väldigt välkommet för den som inte lyckas lägga av!
Vart och var är def dialektalt - västsvenskar säjer så gott som undantagslöst "vart är du".
Bindestreck - tja, man kan ju alltid försöka. Men står orddelarna på samma rad kan det kanske se lite konstigt ut?
ord-delar?
väst-svenskar?
rök-fritt?