måndag, maj 14, 2012

Sugen på rulltårta?

Det är ingen hemlighet: jag är ingen riktig bullmamma. Inte en sån där med mjölfläck på rosiga kinder som stod med ett fat doftande, varma kardemummabullar på eftermiddagarna när barnen kom hem från skolan. Inte en person som knutit på sig förklädet och botaniserat i den klassiska ”Sju sorters kakor” mer än någon enstaka gång.

Men jag har ändå en viss dragning åt tårtor. Varje gång vi firar en födelsedag i familjen hör det till traditionen att jag gjort en egen, aldrig en köpt tårtbotten, allt gjort från grunden. Och så finns det ett bakverk som jag ibland tagit till i brist på bättre dessertidé. Då har jag svängt ihop en rulltårta.

Det brukar bli gott. Det går snabbt. Den kan fyllas med sylt, med marmelad, med färska bär, med banan-och-vispgrädde-mos (gärna i kombination med nötter eller krossad dajm) eller med vad man nu kan tänkas ha i skåpen – en konservburk mandarinklyftor funkar också!

Så när jag knallar runt i den stora Marimekko-butiken i Kämpgallerian i Helsingfors och ser alla de fantastiska bakverk (tillverkade i klassiska mönster) som dukats upp blir jag faktiskt lite inspirerad.
Kanske är det dags för en rulltårta?
Lika vacker som Marimekkos blir den inte. Men troligen bättre i smaken …

Blir du också sugen? Här har du ett recept, så slipper du leta!

RULLTÅRTA
Vispa ihop 3 ägg
Ha i 1,5 dl strösocker och vispa mer
Lägg till 2 dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver
Rör ihop
Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna
Grädda 5 min i 250 grader
Vänd kakan upp och ned när den är klar i ugnen, dra bort papperet.
Vänta medan kakan svalnar lite innan du lägger på fyllningen.
Använd papperet som hjälp när du rullar – vill du ha stora skivor rullar du från kortändan, vill du ha mindre bitar rullar du från långsidan.
Mums!

Copyright Klimakteriehäxan (fast varifrån receptet kommer vet jag inte)

9 kommentarer:

  1. Hehe, den ser ju rolig ut... men lite torr kanske. ;)

    SvaraRadera
  2. Men håll med om att den är vacker!

    SvaraRadera
  3. Pumita - man känner inte igen sig hos dig längre. Inga kommentarer tillåtna???

    SvaraRadera
  4. Fin Marimekko, jag har alltid gjort tårtbotten på potatismjöl, helt glutenfritt..

    SvaraRadera
  5. P.S.
    alltid rulltårtebotten, så slipper man skära :)

    SvaraRadera
  6. Anonym3:40 em

    Vad gör vi som inte ens klarar av att baka med redan färdigblandat pulver och fungerande ugn?
    Längtar och suktar, förmodar jag :o(
    Eller köper färdigbakat.

    Så vacker din rulltårta blev (enl foto) eller är det Marimekko som gjort just den här?

    Kulsprutan

    SvaraRadera
  7. Hannele - jag gör också "fyrkantiga" tårtor. Ibland.
    Kulsprutan - inte har jag förfärdigat denna synnerligen vackra rulltårta! Den ingick i Marimekkos skyltning! Och nog fixar du en egen liten bakprodukt om du bara vill!!!

    SvaraRadera
  8. Vadå fyrkantiga? Dessa platta tårtbotten kan beskäras till gitarr, saxofon, tåg....

    SvaraRadera
  9. Jo självklart. Jag gjorde en stor 4 när Dottern fyllde precis det!

    SvaraRadera